Hľadanie ubytka v New Yorku

Po vzore článku o mojich skúsenostiach s hľadaním ubytovania v Londýne v roku 2015 som sa rozhodol napísať o skúsenostiach v roku 2022. Tentokrát v New Yorku. A pár ľudí sa ma na to pýtalo, tak som si povedal, že dám moje postrehy na papier. Teda aspoň na ten digitálny.

S Dominikou sme sa po svadbe rozhodli pre dobrodružstvo na istý čas žiť v New Yorku. Hneď, ako nám v auguste schválili víza, sme si naplánovali dátum nášho príletu do NY. Hľadanie ubytka na ďiaľku sa nám zdalo byť dosť nepraktické, tak sme si rezervovali apartmán cez Airbnb na prvé 2 týždne po príchode, aby sme mali čas na hľadanie osobne.

Pár známych v USA som sa opýtal, cez aké stránky je dobré hľadať a v podstate hneď ráno po príchode som začal pozerať aká je ponuka.

Na začiatok v novom meste človek nevie presne čo chce, ale mali sme pár základných kritérií.

Podobne ako v Londýne som nechcel stráviť život v tuneli metra a preto sme chceli, aby bývanie bolo najviac cca 30 min od mojej práce. Moja firma má office na rozmedzí stredného a dolného Manhattanu, čiže 30 min odtiaľ nás to v podstate obmedzilo na Manhattan a možno pár priľahlých lokalít v Brooklyne a v Jersey City.

Kedže sme obaja športovo založení, priali sme si, aby sme mali po blízku kam isť behať, čiže nejaký park. V New Yorku ten “ultimate park” (ako ho moja kolegyňa z New Yorku nazvala) je Central Park. Do úvahy pripadal ešte Prospect Park v Brooklyne. A na Manhattane sa dá tiež behať po oboch stranách okolo vody.

Tieto dve kritéria sa týkali najmä lokality a potom sme mali ešte pár základných kritérií ako napr. že sme chceli 2 izbový byt (v NY sa tomu hovorí 1 izbový), aby lokalita vyzerala rozumne bezpečne a aby kuchyňa nebola príliš mini, lebo Dominika si musí variť kvôli bezlepkovej diéte. No a samozrejme nastavili sme si nejaký cenový strop.

Začali sme hľadať a chodiť po prehliadkách. Prvý týždeň naše dni vyzerali takmer rovnako: ráno hľadanie ponúk a dohadovanie prehliadok na celé poobedie. Denne sme mali 4-6 prehliadok. Dobrá správa bola, že denne pribúdalo dostatok inzerátov.

Išli sme si omrknúť aj Jersey City, cez rieku od Manhattanu, ktoré nám kamoš veľmi odporúčal. A videli sme tam naozaj krásne, priam až luxusné byty za lepšiu cenu ako na Manhattane. Ale stále sme sa viac prikláňali k tomu Manhattanu, najmä po tom, ako sme uvideli Central Park a bežeckú/cyklistickú trasu v ňom.

Ubytko v Jersey City s výhľadom na Manhattan

Zaujímavá skúsenosť bola, že sme niektoré prehliadky absolvovali sami bez toho, aby nám niekto ukazoval byt. Povedal by som, že to bola asi tretina. Buď nám dali kľúče na recepcii, alebo na diaľku poslali prístupový kód, no boli aj také, kde sa proste dalo vojsť, lebo neboli zamknuté.

99% bytov sa prenajíma nezariadených. Klimatizácia a umývačka riadu je viacmenej štandardom, aj keď niektoré klímy boli v žalostnom stave. Naopak práčka vôbec nie je samozrejmosť a zvykom je tu chodiť do práčovne, ktorá je buď v budove (ako na intráku), alebo vonku na ulici. Z nejakého dôvodu tu takto ľudia fungujú, aj keď asi sa to pomaly mení a novostavby už zvyknú mať práčku a sušičku. Veľmi veľa budov nemá výťah (kľudne aj 5 poschodových). Hlavne také tie, čo majú núdzové schodisko vonku a vyzerajú ako zo seriálu Priatelia.


Dosť dôležité je preveriť si sprievodné poplatky, lebo okrem nájomného sa zvykne platiť poplatok maklérovi (zväčša 1 nájomné), rôzne poplatky za prihlášku a kontroly kredibility, poistenie pre platenie nájomného a pod. Väčšina ubytovaní je striktná v kontrole prijimov až ako keby sa žiadalo o hypotéku.

Postupne sa nám viac a viac vyjasňovalo, čo asi hľadáme. Jedno bývanie sme už takmer vzali, no ešte sme si chceli overiť lokalitu a po večernej prechádzke po okolí sme ho radšej odmietli.

No a asi po týždni tých intenzívych prehliadok sa nám podario nájsť byt, s ktorým sme veľmi spokojní. Bývame v časti Upper East Side, máme 10 min pešo do Central Parku a ešte menej ku rieke, byt je rozumnej veľkosti, novo zrekonštruovaný a lokalita pôsobí tak New Yorksky, ale pritom bezpečne.

Bezprostredne po nasťahovaní

Dúfame, že sa nám bude dobre bývať. A ak chcete vediet viac, príďte sa pozrieť sami. Radi vás privítame :)

Náš výhľad z okna

Obľúbené príspevky z tohto blogu

New York vs Londýn (časť 2/3)

New York vs Londýn (časť 3/3)

New York vs Londýn (časť 1/3)